Kaffe dosering: Beregn hvor mange gram kaffe, du skal bruge pr. kop

Rasmus
Kaffe mængde doseringsguide

Brug beregneren nedenfor til hurtigt at udregne, hvor meget vand og kaffe du skal bruge til at brygge et hvilket som helst antal kopper uanset type.

Kaffebønner: 0 g

Vand: 0 ml

Ratio: 1:0

Doseringsguide: Så meget kaffe skal du bruge

Når vi brygger kaffe, kræver det to ting—vand og malede kaffebønner. Forholdet mellem de to skifter alt efter hvilken brygningsmetode man bruger, hvilken kaffetype man ønsker, og hvor stærk, man vil have den.

Jo mere kaffe der er i forhold til vand, jo stærkere bliver kaffen. Jo mere vand der er, jo svagere bliver kaffen.

For at gøre det nemt, beskriver man typisk bryggeforholdet i form a gram (g) kaffe og milliliter (ml) vand.

Et eksempel på et bryggeforhold kunne være 32g/500ml eller 1:16—Det er det typiske forhold for to store kopper filterkaffe. Du kan herfra justere mængden af vand og kaffe alt efter hvor mange kopper, du vil lave, så længe du holder dig til størrelsesforholdet (1:16). Hertil giver forholdet 1:14 en stærkere kaffe mens 1:17 giver et mildere bryggeresultat.

Bemærk: Mængen af vand du putter i, og mængden af vand der kommer ud efter brygning, er aldrig den samme. I brygningsprocessen forgår noget af vandet typisk, enten fordi det fordamper, eller fordi det bliver fanget i kaffegrums. De bedste kaffemaskiner spilder typisk mindre vand.

Lad os kigge på de forskellige bryggemetoder, så du nemt kan se, hvor mange gram kaffe du skal bruge, uanset om du brygger en enkelt kop, et shot, eller en hel kande.

Filterkaffe

Filterkaffe er nok den mest populære bryggemetode herhjemme. Varmt vand dryppes over malede kaffebønner i et papir- eller stoffilter. Det giver en ren og klar kop kaffe, og det er generelt super nemt at at lave en hel kande.

For filterkaffe anbefaler vi et forhold mellem 1:14 (stærk), 1:16 (normal) og 1:17 (mild). Det svarer til omkring 1 spiseskefuld kaffe pr. kop, afhængigt af styrken. Husk, at en spiseskefuld svarer til ca. 7-8 gram kaffe.

Her er en tabel, der viser mængden af kaffe og vand for forskellige antal kopper, baseret på et normalt styrkeforhold (1:16) og små kopper (120 ml):

Antal kopperKaffe (g)Vand (ml)
18120
215240
323360
430480
538600
645720
753840
860960
9681080
10751200

Stempelkande (French Press)

Stempelkande, også kendt som French press, er en simpel bryggemetode, hvor groft malet kaffe trækker i varmt vand, før den presses ned med et stempel.

Når du laver kaffe i stempelkande, anbefaler vi et forhold mellem 1:12 (stærk), 1:15 (normal) og 1:18 (mild). Det svarer til omkring 1 spiseskefuld kaffe pr. kop, afhængigt af styrken. En spiseskefuld er cirka 7-8 gram kaffe. Husk at bruge groft malet kaffe til stempelkande for at undgå, at kaffen bliver for bitter eller grumset.

Antal kopperKaffe (g)Vand (ml)
18120
216240
324360
432480
540600
648720
756840
864960
9721080
10801200

Espresso

Espresso er en intens, koncentreret kaffedrik, der laves ved at presse varmt vand under højt tryk gennem fint malet kaffe.

For espresso anbefaler vi et forhold mellem 1:1.5 (meget stærk), 1:2 (normal) og 1:2.5 (mild). Dette svarer til omkring 7-9 gram kaffe pr. enkelt shot (30-35 ml). Husk at bruge meget fint malet kaffe til espresso for at opnå den rette ekstration og crema.

Antal shotKaffe (g)Vand (ml)
1936
21872
327108
436144
545180
654216
763252
872288
981324
1090360

Husk: De fleste espressomaskiner kan også lave andre typer kaffe, da espresso i princippet bare er basen for kaffe.

Pour Over

Pour over er en manuel bryggemetode, hvor varmt vand hældes langsomt over malede kaffebønner i et filter, hvilket giver en ren og aromatisk kop kaffe.

Til pour over anbefaler vi et forhold mellem 1:14 (stærk), 1:15 (normal) og 1:16 (mild). Det svarer også til ca. 1 spiseskefuld kaffe pr. kop, afhængigt af styrken. Brug en mellemfin formaling for at opnå den bedste ekstraktion og smag.

Antal kopperKaffe (g)Vand (ml)
18120
216240
324360
432480
540600
648720
756840
864960
9721080
10801200

AeroPress

AeroPress er en hurtig og effektiv bryggemetode, der kombinerer principperne fra stempelkande og espresso. Det giver en virkelig lækker, aromatisk kop kaffe på kort tid.

For AeroPress anbefaler vi et forhold mellem 1:12 (stærk), 1:15 (normal) og 1:18 (mild). Ligesom ved de fleste andre kaffetyper, svarer det til ca. én spiseskefuld pr. kop.

Antal kopperKaffe (g)Vand (ml)
18120
216240
324360
432480
540600
648720
756840
864960
9721080
10801200

Cold Brew

Cold brew er en kaffebryggemetode, hvor groft malede kaffebønner trækker i koldt vand over en længere periode, typisk 12-24 timer, hvilket resulterer i en glat, mindre sur kaffedrik.

For cold brew anbefaler vi et forhold mellem 1:8 (stærk), 1:11 (normal) og 1:15 (mild). Det er ca. 1.5 spiseskeer pr. kop.

Antal kopperKaffe (g)Vand (ml)
111120
222240
333360
444480
555600
666720
777840
888960
9991080
101101200

Hvor meget er en kop kaffe?

Der er forskellige holdninger og meninger til, hvad standardmålet er, for en kop kaffe. Dog er der bredest konsensus om, at:

  • 1 lille kop kaffe er 120 ml
  • 1 stor kop kaffe er 240 ml
  • 1 kande kaffe er 1200 ml (eller 1.2 liter), svarende til 10 små kopper
  • 1 espresso-shot er 36 ml
  • 1 dobbelt espresso-shot er 72 ml

Vi håber den her doseringsguide med tilhørende beregner, hjælper dig godt på vej med at brygge god kaffe til netop dine behov. Husk at man kommer langt med lidt eskperimentering. Har du spørgsmål, så sig endelig til i kommentarfeltet nedenfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

De bedste tilbud, direkte i indbakken!
Gør som 2.000+ andre og tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev. Få eksklusive rabatter og de bedste produktanbefalinger leveret direkte til dig.
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram